Vabilo k sodelovanju

Z veseljem vam sporočamo, da Noč knjige 2021 … BO!

Prilagodili smo jo letošnjim nenavadnim razmeram. Noč knjige se iz javnih prostorov letos seli v domove vseh knijgoljubcev, v virtualne svetove spleta in v naravo. Na spletni strani smo za vas pripravili nekaj glavnih kategorij za ideje, kaj vse se da. Bralci in knjigoljubci, avtorji, knjižnice, šole in vrtci, založbe, knjižni klubi, knjižni blogerji in številni drugi ste najlepše vabljeni, da soustvarite letošnjo Noč knjige! Razprite krila svoje domišljije in premislite, kako bi se dalo načrtovana bralska druženja, branja, prireditve in druga knjižnenočne dogodke izvesti na prilagojen način. Spletni literarni večeri, posnetki ali online streaming avtorskih ali poustvarjalnih branj vam ljubih knjig, spletna srečanja knjižnih klubov, Noč branja in Noč pisanja v nenavadnih razmerah, pobuda S knjigo v naravi – vse to je le nekaj možnosti, kako praznovati letošnjo Noč knjige. Za vas smo pripravili Vodnik Noč knjige v nenavadnih razmerah, ki vas bo, tko upamo, v dobrodošlo pomoč pri idejah, vas vodil iz kaosa v kozmos. V pomoč za preživljanje časa s knjigo vam bodo tudi bleščice, iskre in žarki – tako smo poimenovali navdihnjene knjižne namige, ki sijejo tudi v Vodniku Noč knjige.

In nikar se ne ustrašite, da imamo s “prijavo dogodka” v mislih kaj megalomanskega, organizacijsko strašansko zahtevnega – nikakor ne, ne nazadnje se vsi tudi zavedamo otežkočenih razmer. Dogodek je preprosto nekaj takšnega, kaj je ukrojeno po meri vsakogar od Knjižnenočnikov in Knjižnenočnic. Lahko je to pogovor s prijatelji o prebrani knjigi, lahko branje pravljice najmlajšim za lahko noč, ali pa prijeten večer v družbi sam/a s sabo in knjigo ter  seveda vsemi knjižnimi junaki med platnicami, še prej pa urejanje knjižnega kotička v svojem domu. Čisto preprosto! Takšnemu pogledu prikima tudi literarna teorija, kjer velja, da je dogodek denimo v kratki zgodbi – v nasprotju s pripetljajem – čisto vse, kar spremeni stanje stvari. In ali morda ne obstajajo zgodbe, pesmi, romani, katerih branje ti popolnoma obrne svet na glavo? Seveda! Torej … kar neobremenjeno! 🙂 Le prijazno vas prosimo, da si vzamete nekaj minut in svoj dogodek prijavite na spletni strani Noči knjige, da bomo vedeli, da Noč knjige diha in živi tudi v 2021.

Trenutek je tu in zdaj: odprite svoje dnevne sobe, spletne učilnice in spletna druženja knjigi in pisani besedi v vseh njenih mavričnih oblikah!

Vabljeni, da spodnji spletni obrazec za prijavo izpolnite čimprej in se tako pridružite soustvarjalcem Noči knjige!