Knjige, da bomo preživeli in živeli


Skozi odgrnjene zavese jutra prikličejo nasmeh
Knjige za vsako uro dneva držimo na dlaneh
Svetloba večernice nam pleše v očeh

Pravljice nam šepetajo po samotnih dneh
Iščemo svetilnike v brezzvezdnatih nočeh

 

Jutranjice

Skozi odgrnjene zavese jutra prikličejo nasmeh

 

Vesna Milek: Ogledala (UMco)

Po slabo prespani noči ali za poseben začetek novega dne, se zjutraj najprej udobno namestite v svoj najljubši kotiček in odprite knjigo Ogledala. Kako se vaš obraz zrcali med zapisanimi vrsticami?

 

Špela Kuhar, Robert Potokar: Zgodbe slovenske arhitekture (Beletrina)

Verjetno bomo tudi to poletje preživeli več časa znotraj meja Slovenije. Namigov za izlete, pa tudi znanja, da bi znali občudovati svet okrog nas, nam včasih zmanjka. Pri odkrivanju Slovenije nam je lahko v pomoč knjiga Zgodbe slovenske arhitekture, ki na slikovit način odstira arhitekturno podobo Slovenije. V vsakem kraju boste lahko brali stavbe, ki vas navdušujejo ali ki jih še sploh niste opazili. Morda pa boste le znova dojeli, zakaj se v določenem prostoru počutite dobro, ni naključje. Navdušujoč  je ustvarjalni svet krajine!

 

Anja Novak – Anjuta: Rane rane (Sanje)

Pesniški prvenec, ki se aktivno razraščala v čas in prostor kot korenine in krošnja kakšnega drevesa. Nepredvidljivo, divje, proti soncu in v beton, če je treba. Preživet. In preživet je treba, zato, da lahko začneš živet. Kar je poslanstvo. Kar je smisel.

Emilie Pine: Pišem sebi (Primus)

Odkrito in na trenutke zelo boleče iskreno pisanje o tem, kako biti ženska, ki bi zadovoljila vsa moderna pričakovanja o “pravi” ženskosti. In o tem, kaj se zgodi, ko tega ne storiš.

 

Werner Herzog: O hoji v ledu (Umco)

Naveličani potopisnih romanov, ki slavijo lepote in spoznavanje samega sebe? Werner Herzog na svoji poti iz Bavarske v Pariz ne spozna nič, zgolj utaplja se v zimski brozgi. Odbito. Kot film.

 

Dnevnice

Knjige za vsako uro dneva držimo na dlaneh

 

Aldous Huxley: Krasni novi svet (Mladinska knjiga)

Roman Krasni novi svet, ki ga je Huxley označil kot roman o prihodnosti, je tako imenovana negativna utopija ali distopija, svarilo pred prihodnostjo. Mesto posameznika je v tehnološko visoko razviti družbi, kjer je Boga in Poezija zamenjala Soma, natančno določeno, njegova svoboda pa omejena do skrajnosti. Vsaka podobnost z današnjim časom je zgolj naključna.

Frank Herbert: Trilogija Peščeni planet (Sanje)

Po mnenju mnogih je Peščeni planet napisan tako mojstrsko in izvirno, da mu podeljujejo kultni status največjega znanstvenofantastičnega romana vseh časov. Je prejemnik prve nagrade Nebula in soprejemnik nagrade Hugo, s svojo čarobno mešanico napete drame, spletk in neustavljive pripovedi pa že več kot petdeset let buri domišljijo bralcev po vsem svetu.

Kristian Bang Foss: Smrt se vozi v audiju (Sodobnost)

Roadtrip roman, črni humor in spoznavanje nam manj znane skandinavske realnosti.

 

Petra Hulova: Kratka zgodovina gibanja (Cankarjeva založba)

Deklina zgodba z obratom za 360 stopinj, ironična, sarkastična, drugačna in hiper aktualna.

 

Madeline Miller: Kirka (Sanje)

Da bi zaščitila tisto, kar ji je najdražje, mora Kirka uporabiti vso svojo moč in se odločiti, ali je njeno mesto pri bogovih na Olimpu, kjer se je rodila, ali pri smrtnikih na zemlji, kjer je ljubila. Iz romana o mitološki čarovnici sije neustavljivo privlačna umetnost pripovedovanja zgodbe: o družinskem rivalstvu, spletkah v božanskih palačah, ljubezni in izgubi in, ne nazadnje, praznovanju neukrotljive moči ženske v svetu, ki mu vladajo mošk
i.


Edward St. Aubyn: Patrick Melrose (Mladinska knjiga)

Avtobiografski roman, ki zareže globoko in zareže boleče. Avtor kot že mnogi drugi doslej opisuje pot v pekel droge in nakaže pot iz njega, a to stori tako prefinjeno, blago, nežno in bridko humorno, da se ježi koža. In skelijo oči.


Christelle Dabos: Zrcalka

Odkrijte veliko domišljijske sage in izjemen talent pisateljice z naravnost presenetljivo domišljijo. Tetralogija Zrcalka, ki jo je unisono navdušenje bralcev in kritikov po izidu bliskovito izstrelilo med francoske mladinske uspešnice in ki se je, podobno kot Harryja Potterja in Gospodarja prstanov, ne branijo niti odrasli bralci, pred očaranimi očmi razgrne nenavadni svet, v katerem so se ljudje ustalili na številnih obokih. 

 

Večernice

Svetloba večernice nam pleše v očeh


Nepozabne: ženske, ki so premikale meje našega sveta (Mladinska knjiga)

Nekatere Slovenske so že zelo prepoznavne, spet druge velika neznanka. Prelistajte knjigo in jih spoznajte! Nato se odpravite na pot po njihovih sledeh. Razmislite,  kdo so nepozabne ženske v vašem kraju.


Kurt Vonnegut: Zbrane zgodbe, 1. in 2. knjiga (Sanje)

NEVERJETNA KNJIGA … Vonnegut je kozmos. In njegove zgodbe sonca in zvezde, ki svetijo in se bleščijo globoko v temo našega časa.

Sylvia Plath: Ljubezenska pesem norega dekleta (Sanje)

Zgodnje vrtnice Sylvie Plath s svojim trnjem prebodejo kopreno ustaljenih pričakovanj in dišijo enako sladko kot poznejše, če ne še bolj.” (Veronika Šoster) Glas ene največjih ameriških pesnic ima tudi petdeset let po tragični smrti še vedno moč, da vznemirja in pretrese, na svoj nezamenljivi način vzvalovi bralčevo notranjo pokrajino.

 

Amélie Nothomb: Žeja (Družina)

Kristusov pasijon na izviren način, sijajno filozofsko, etično, psihološko in psihoanalitično razmišljanje o smislu in poslanstvu.Senka Marić: Kintsugi telesa (Sanje)

Junakinja romana bojuje zasebno in tiho vojno z boleznijo, vendar to ni le knjiga o bolezni, ampak gre predvsem za popis boja za dostojanstvo posameznika, za njegovo čutnost in eros. Poleg očitne umetniške vrednosti besedila pa nam ta pogumna in boleče izpovedna knjiga, napisana na podlagi težkih osebnih izkušenj, ponuja prepotrebno upanje za zmago nad smrtjo.

Andrej Detela: Cesar je nag

Najnovejša knjiga enega največjih slovenskih fizikov. V njej se posveča vprašanjem, ki nas v tem času temeljno zadevajo. Knjiga plamenica, ki dviguje zavest.Petra Pogorevc: Rac (Beletrina)

Slovenski knjižni trg vedno bolj polnijo biografski in avtobiografski romani, ki postajajo med bralci vedno bolj priljubljeni. Lansko leto je zagotovo zaznamovala življenjska zgodba vrhunskega igralca Radka Poliča – Raca ujeta v biografski  roman Rac. Iskreno in iskrivo do zadnje vrstice.


Lahkonočnice

Pravljice nam šepetajo po samotnih dneh


Edward van de Vendel in Marije Tolman: Lisjaček (Sanje)

Mali Lisjaček se prekrasno zabava, na vse okoli sebe pozabi. A smola ne počiva – za lisičjo dlakico preveč navdušeno poleti v zrak in trdo pristane na sipkih tleh, kjer negiben obleži. V tistem hipu pa se mu odprejo vrata v deželo čisto posebnih sanj … Prikupna, rahločutna pravljica z ilustracijami v nenavadno živih oranžno lisičjih in zelenkasto gozdnih tonih bo mehko pokrila za lahko noč.

Svetlana Makarovič: Potepuh in nočna lučka (Mladinska knjiga)

Na poti pod most je osamljeni potepuh odkrije prijazno lučko. Ko se zvečeri, se prižge sama od sebe (in to je taka lučka, da se prižge le osamljenim), obok mostu oblije z močno toplo svetlobo in oresenečenemu potepuhu prične pripovedovati pravljice o hudo nesramnem dimniku, psu s šestimi tačkami, o pošasti, ki se je hranila izključno z ušesi brodolomcev …

Iban Barrenetxea: Mizarjeva zgodba (Malinc)

Pripoved baskovskega ustvarjalca o tem, kako je mogoče z mirnostjo, odprtostjo in gotovostjo vase doseči mojstrstvo.

Katherine Applegate: Drevo želja

Rdeči je dvestoletni hrast, ki nudi domovanje številnim živalskim vrstam, prijetno senco in zatočišče pa tudi prebivalcem okoliških hiš, na njegovih vejah pa enkrat letno zaplapolajo trakovi z željami z vseh vetrov. Ko se v soseščino priseli nova družina, v hrastovo deblo nekdo na skrivaj vreže napis: Spokajte! Poleg tega se lastnica zemljišča odloči, da je čas, da tudi hrast požagajo …Srčen mladinski roman za vse generacije otrok in odraslih.

Kath Shackleton, Zane Whititngham, Ryan Jones: Preživeli iz holokavsta (Morfemplus)

Ta izredni roman v stripu razkrije zgodbe šestih judovskih otrok in mladostnikov, ki so preživeli holokavst. Od strašne kristalne noči do skrivanja pred nacističnimi vojaki v okupiranem Parizu, od iskanja zatočišča pred bombami v Coventryju do groze prihoda v Auschwitz – vse zgodbe so resnične in pričajo o tem, kako pogumi so bili preživeli.

 

Tove Jansson: Mumin – 1. knjiga zbranih stripov (Sanje)

Svobodnjaški,­ sočutni, naravovarstveni in do lune in nazaj zabavni … to so Mumini! Nepozabni, čarobni svet švedsko-finske pisateljice in ilustratorke Tove Janssen v prvi knjigi prvič zbranih stripov oživi v štirih zgodbah: Mumin in razbojnika, Mumin in družinsko življenje, Mumin na Azurni obali in Muminov samotni otok. Zgodbe so bile izvorno objavljene v revijah in časopisih, vendar pa gre za prave risoromane, ki prekipevajo od življenja, duhovitosti, prisrčnosti, neugnanih dogodivščin in iskrive domišljije. Smuk v Muminsvet!

 

Polnočnice

Iščemo svetilnike v brezzvezdnatih nočeh

 

Pajtim Statovci: Moj mačkon Jugoslavija (Goga)

Med dvema svetovoma, kulturama in generacijama, med resničnostjo in fikcijo, med domovino in tujstvom, med nasiljem in svobodo, med demoni v sebi in v svetu okrog nas, se vzporedno  odvijata zgodbi Emine in njenega sina Bakima. Nenavadno in duhovito, nekje daleč, a hkrati tako blizu.

Linn Skåber: Čez potok, ne čez most (KUD Sodobnost International)

Za vse mlade – na poti brstenja in zorenja. In za vse tiste, ki z njimi (so)bivamo.

Behrouz Boochani: Nobenega prijatelja razen gora

Leta 2013 so novinarja Behrouza Boochanija protizakonito zaprli na otoku Manus. Ta knjiga je posledica. V celoti je natipkana na mobilni telefon, prevedena iz farsija. Je glas priče, krik upora in dejanje preživetja, živa slika petih let, preživetih v zaporu in pregnanstvu.

Véronique Olmi: Bakhita (Mladinska knjiga)

Kako po številnih grozotah verjeti ali še imeti moč uzreti toliko lepote sveta? Zgodba o neverjetni notranji moči in želji po preživetju. Od sužnje pri sedmih letih, ki se ne spomni več niti svojega maternega jezika, ne tega, od kod prihaja, do svetnice – skozi šivankino uho.


Sunjeev Sahota: Leto ubežnikov (KUD Police Dubove)

Da ne bomo nikoli,  ampak res nikoli več z neznosno lahkostjo tistih, rojenih v pravem delu sveta, sodili tistih, ki to niso. In si tega niso izbrali.